Dayton D100-as gumi

2006.09.26. 10:21
Peugeot 306-oson használom

Kedves Gumidoki!

Dayton D100-as gumi minősége, és származása után érdeklődnék. Peugeot 306-oson használom(185/65 R14). Arra is kiváncsi lennék, hogy mennyire érdemes tartani a (autó)gyártó szerint ajánlott gumi márkát, ami az én esetemben Michelin, Good Year lenne. Esetlegesen lehet-e hatással a futóműre a gyárival megegyező méretű, de más márkájú gumi használata?

Köszönöm:

Tonton

Kedves Tonton!

Az autógyártók hosszas fejlesztési és tesztelési periódus után homologizálják az abroncsokat típusaikra. Ez azt jelenti, hogy az autó a gyár által homologizált abroncsokkal garantáltan képes hozni a gyár által megadott adatokat, ezek a méretek, mintázatok felelnek meg leginkább az autó karakterisztikájának. Több presztízsautónál (pl. Jaguar) nem is szerelhető fel más abroncsmintázat a garancia elvesztése nélkül, csak a gyári homologizációs.

Természetesen hétköznapibb típusoknál ez nyugodtan lecserélhető más márka más mintázatára a gyári abroncs, egyedül a gyári gumi méretét, sebességi és terhelési indexeit kell szem előtt tartani. A Dayton a Bridgestone harmadmárkája, amely - tudtommal - olasz tervezés és ott is készül. Árához képest kis méretben megfontolandó ajánlat lehet.

Üdv:

Gumidoki