97-es Puntót örököltem

2006.10.03. 23:19

Szerintem még az eredeti gumik vannak rajta

Kedves Gumidoki!

Örököltem egy 1997-es Punto S55-ös kocsit. A gumik régiek és nyikorognak a kanyarban. 155/70R13 Goodyear van rajta...szerintem még a gyári... Szeretnék jó gumikat venni rá. Hallottam hogy van téli, nyári és 4 évszakos gumi. A 4 évszakos az milyen? Olyan amire azt mondják hogy mindenre jó de igazából semmire? Milyen gumit ajánlanál télire(hólánccal is jo legyen) és nyárra? Nekem ez a 155 elég vékonykának tűnik lehet 185/60 R13?...nem tudom... Tudnál konkrét adatokat, márkákat mondani, vagy hogy mire figyeljek? És hogy a sebességi és a terhelési indexnél mit kell nézni?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

A '97-es évjáratú Punto gyári abroncsmérete valóban lehet 155/70 R13. Ha még az első szerelésű abroncsok vannak rajta, azokat profilmélységtől függetlenül érdemes haladéktalanul lecserélni.

Mehet rá újra ez a gyári méret, de lehet váltani 185/60 R13-ra is. Utóbbi mérethez azonban már nem jó a gyári 4,5" széles felni, szélesebb alufelnit is kell vásárolni. Télen viszont maradjon a 155/70 R13, lemezfelnin. A négyévszakos abroncsok télen nem olyan jók, mint egy téli abroncs, nyáron nem olyan jók, mint a nyári abroncs. Ez megfordítva is igaz, télen jobb egy ilyen, mint a nyári abroncs, nyáron pedig jobb, mint a téli abroncs. A legbiztonságosabb megoldás a külön téli és nyári abroncs-szett, főleg, ha valaki nap mint nap használja az autóját. Márkák és mintázatok tekintetében nagyon széles a kínálat, nyilvánvalóan a prémiummárkák a legjobbak, de egyúttal a legdrágábbak is. Az interneten rengeteg abroncskereskedő hirdeti, árulja portékáit, itt is érdemes tájékozódni!

Ha megfelelő fizikai méretű abroncsot választ, az meghatározza a terhelési indexet is, sebességindex szempontjából pedig ehhez az autóhoz nyárra elég egy T-s, télre pedig akár egy Q-s jelölésű abroncs is.

Üdv:

Gumidoki