Rossz abroncsméret

2006.11.11. 11:56

Kia Riómra 185/70 R14-est kaptam ajándékba

Kedves Gumidoki!

Az új autómhoz "ajándékba" kaptam téligumit (Kia Rio). Ma akartam felrakatni. A gumis szólt, hogy nem gyári a méret, és átvételkor nem is néztem, mert csak be volt szépen csomagolva a gumi, és be volt dobva a hátsó ülésre. 185/70/R14-est kaptam. Gyárilag (ez van az autón is) 185/65/R14 van. Ha jól számolom, ez 19 mm eltérés átmérõben.

Ugyan nem aktuális, mert nem voltam hajlandó kicseréltetni erre a méretre, de csak érdeklõdésképpen: átmérõben a közel 2 cm az soknak számít, vagy "elviselhetõ"-kategória? Én szemre úgy vettem észre, hogy lényeges a különbség, és kitekert kormánynál félõ volt, hogy beleüt a kerék a kerékívbe egy nagyobb kátyú vagy bármi hasonló esetén.

Köszönöm:

Tamás

Kedves Tamás!

Ez a méret valóban nem jó az autójára, egyetértek a gumissal. A nagyobb átmérőjű abroncs azon túl, hogy - főleg terhelten - beleérhet kerékdobba, feleslegesen terheli a futóművet, hajtásláncot és a fékeket is. Az autó viselkedésében is okozhat bizonytalanságot. Én az Ön helyében kicseréltettem volna a vásárlás helyén mérethelyesre az abroncsokat...

Üdv:

Gumidoki