1,3-as Fiestára 205/45 R17-es gumit tennék

2006.11.17. 18:55

Mennyire fogná vissza az autót?

Kedves Gumidoki!

Egy egyszerü kérdést szeretnék feltenni a felnikkel kapcsolatban. Van egy új Ford fiestam sajnos az alap motorral (1,3) és ezt szeretném egy kicsit kivülröl szépíteni. Néztem is hozzá egy gyári 17" felnit és a gyári gumival 205/45 R17. Ez a kerékméret található a fiesta st váltzatán vagy a sporton nem tudom. A felől érdeklődnék hogy mennyire fogja vissza ez a kerékszélesség az autót kb mennyivel növelné meg a fogyasztást stb. és mennyire tenne jót vagy nem jót ez a gömcsuklóknak, felfüggesztésnek, lengéscsillapítóknak.

Illetve még egy kérdés mire jó az a lambda szonda vagy mi a szösszenet?

Köszönöm:

Árpád

Kedves Árpád!

Ne várjon tőlem pontos adatokat arra vonatkozólag, pontosan mennyivel fog rosszabbul gyorsulni, többet fogyasztani az autója. Minél szélesebb, peresebb az abroncs, annál jobban. A futómű kopó alkatrészeinek élettartamát minimum harmadával csökkenti egy ilyen mértékű méretváltás. A hazai utak állapota miatt igen nagy a sérülésveszély is egy ilyen peres keréknél. Az autó komfortjából is nagymértékben levesz egy ilyen méretű kerék. Cserébe viszont stabilabb és precízebben irányítható lesz az autó, no meg a kinézetén is nagyot dob egy jól megválasztott kerékgarnitúra.

Ezeket a pro és kontra érveket kell mérlegelnie végleges döntése előtt. Nem szeretnék beleszólni, de egy 16"-os kerék már bőven jó lenne erre az autóra, de az igazi kompromisszum a 15"-os kerék lenne.

Lambda-szondás kérdésével pedig keresse meg Autódoktor kollégámat!

Üdv:

Gumidoki