A széles vagy keskeny abroncs biztosít nagyobb tapadást?

2007.03.23. 10:49

Baráti társaságunk rengeteget vitatkozik ezen

Kedves Gumidoki!

Baráti társaságunk régi vitatémája lassan egy számomra teljesen egyértelmű dolog.

De úgy hiszem, hogy az Ön szaktudása szétoszlathatja a kételyeket. Arra szeretnék választ kapni, hogy a széles, vagy a keskeny gumi biztosít-e nagyobb tapadást egy autó számára, illetve, ez hogyan módosulhat télen, hóban, jégben, illetve vizes úton? Pédául: egy adott súlyú (1000 kg) autónál jobb tapadást biztosít (lassulás, gyorsulás) egy 185-ös abroncs, mint egy 100-as?

Ez ugye erősen sarkított példa, de jobb híján ez maradt. Amennyiben kétséget kizáróan leírná a gumiabroncsok tapadásának alapelemeit -legalábbis kitérve a különböző helyzetekre-, úgy egy régi baráti társaságot menetene meg rengeteg felesleges vitától.

Köszönöm:

Laci

Kedves Levélíró!

Ehhez nem kell az én szakértelmem. A kérdés eldöntéséhez elég egy iskolai fizika tankönyv...
A lényeg ugyanis az, hogy a tapadás (súrlódás) a felületre ható erőtől (az autó tömege) és a találkozó felületek minőségétől függ. Ugyanezen felületek nagysága nem befolyásolja a tapadást. Hogy egy példával érzékeltessem a dolgot: egy szekrényt ugyanakkora erővel tud eltolni, ha a lábain áll, mintha az oldalán feküdne.

Az autó-abroncs-útfelület hármasnál természetesen kicsit árnyaltabb a helyzet. Érzésre ugyanis a szélesebb abroncs jobb tapadást biztosít. Ez azért van így, mert a szélesebb és egyúttal peresebb (alacsonyabb oldalfalú) abroncs precízebben irányítható, jobb visszajelzést ad. A ballonosabb és keskenyebb abroncs oldalfa nyeklik, deformálódik és hangosan sír az abroncs, ha komolyabb erőhatásoknak van kitéve. Ezek a tények azt az érzetet keltik bennünk, hogy a keskenyebb abroncs kevésbé tapad. Szintén fontos súrlódást befolyásoló tényező, hogy a szélesebb, peresebb abroncsok futófelülete általában puhább, azaz jobban tapadó keverékből készül.

Összegezve tehát, ugyanolyan körülmények között, ugyanazon az autón, ugyanabból a keverékből készült keskeny és széles abroncs tapadása egyforma.

Üdv:

Gumidoki