Elsőkerék-hajtásúra a jobb gumi

2007.11.14. 14:45
Elölre vagy hátulra? És miért?

Kedves Gumidoki!

Érdeklődni szeretnék hogy kétkerékhajtásu /első/ autóra hova helyezzem a jobbik gumit? Előre vagy hátra?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Ez a téma nemrég merült fel egy másik levél kapcsán... Akkori válaszomat idézem: "Az új, vagy kevésbé kopott abroncsokat előnyösebb a hátsó kerekekre szerelni, mert ez vészhelyzetben (pl. hirtelen fékezés kanyarban) jobb úttartást biztosít, főleg nedves, csúszós úton.

Abból kell kiindulni, hogy a kritikus közlekedési helyzetek nagyobb eséllyel alakulnak ki vizes, csúszós útfelületen. Amennyiben ilyenkor az első kerekeken lévő abroncsok pl. vízenfutás miatt elveszítik a kapcsolatot az útfelülettel, a gépkocsi átmenetileg kormányozhatatlanná válik, azonban általában megtartja helyzetét és menetirányát.

Amennyiben viszont a hátsó kerekeknél szakad meg a kapcsolat az úttesttel, a gépkocsi hátulja kitör. Egy ilyen kritikus helyzettel sokkal nehezebb megbirkóznia a gépkocsi vezetőjének, mint egy rövid ideig tartó kormányozhatatlansággal.

Itt természetesen nem arról beszélünk, hogy elöl gyakorlatilag teljesen lekopott abroncsokkal autózunk, arról van szó inkább, ha pl. van egy pár 5 mm-es és egy pár 7 mm-es gumink, akkor a jobb kerüljön hátra. Ezzel a kombóval pedig a vészfékezés és megállás sem lehet probléma."

Üdv:

Gumidoki