Négyévszakos vs. téli gumi

2008.03.28. 22:52

Szerintem jobb az előbbi

Kedves Gumidoki!

Rendszeresen olvasom válaszait, így tisztában vagyok a véleményével, de engem nem hagy nyugodni ez a négyévszakos gumi téma. Én sem vagyok kompromisszum párti, de napjaink tesztjeiből az derül ki (számomra), hogy egy jó négyévszakos gumi (pl.:GOODYEAR Eagle Vector EV-2+) jobb tulajdonságokat mutat téli körülmények között, mint az "olcsó kategóriás" téli gumik. Nekem F Astrám van, és kb 4 ezer km-t megyek évente, sosem sietek sehova, ésszel megyek. Szerintem a mostani öreg téligumimnál jóval többet tudna nyújtani egy ilyen korszerű négyévszakos abroncs, és nem mellékes az sem, hogy egy garnitúra gumival járnék egész évben. Szeretném, ha ön is elmondaná erről a véleményét!

Köszönöm:

Ferenc

Kedves Ferenc!

Én azt gondolom, hogy téli hidegben, száraz úton valóban jó lehet egy négyévszakos mintázat is, adott esetben még jobb is, mint egy olcsóbb budget téli termék. Ha azonban a hóban és latyakban való viselkedést vizsgáljuk, itt már egyértelműen kijön a téli mintázatok előnye. Arról nem beszélve, hogy a négyévszakos abroncs nyáron sem vetekedhet egy kimondottan nyári mintázattal; kompromisszumok szükségesek tehát használatukhoz. Azt szoktam mondani, hogy egy négyévszakos abroncs télen jobb, mint egy nyári, nyáron jobb, mint egy téli, de télen rosszabb, mint egy téli és nyáron rosszabb, mint egy nyári mintázat.

Mindezektől függetlenül ahogy és amennyit Ön használja az autóját, lehet jó és praktikus választás a négyévszakos mintázat, de csakis az előbb felvázolt korlátok figyelembe vételével.

Üdv:

Gumidoki