Hogyan kerülhető el a fűrészfogas kopás?

2008.07.28. 17:30

Prémium gumit vennék, bármi áron

Kedves Gumidoki!

Nemrég autót vásároltam és alku tárgya volt, hogy a tulaj megtartja a meglévő gumikat és a korábban lecseréltel hozom el az autót. Jobban szeretem, ha új korától kezdve én használom a gumit így probléma esetén nincs mit rágódni az előéletén. Ezért a mostani gumik katasztrófálisak, repedezett, már kopnak a kopásjelzők is és ha jól emlékszem a dot szám alapján lassan 10 évesek lesznek. Méretük 205/55/R15 ezt szeretném is megtartani, mert gyári méret a szervizkönyv szerint. A tanácsod abban kérném, hogy milyet vegyek mert végtelen a piac kínálata. 10 éves lesz az autó és sok műhely nem javasolt prémium vagy legalábbis drága gumit az autóra, mondván öreg autóra fölösleges, de én azért fontosnak tartom a gumi minöségét, mert ha csak egyszer ment meg egy balesettől, vagy rosszabb esetben pénzel nem is jóvátehető ütközéstől akkor már szerintem megérte egy prémium márkás garnitúra felára! Mivel nincs legjobb, így nagyon jót szeretnék, 205/55/R15 méretben a köv. 2 szempontot figyelembe véve:
1. Biztonság, és tapadás lehetőleg száraz és vizes úton egyaránt.
2. 90-95%-ban autópályán, országúton lesz használva városban alig.
Ennyi.

Nem érdekel, hogy mennyire kopik, mennyibe kerül, még a menetzajt is feláldozom a biztonság oltárán, bár gondolom egy prémium gumi, még ha hangosnak is nevezik, nem olyan mintha egy távolsági buszon ülnék? Mivel egyedül használom az autót terheletlen hátsó résszel gondolom félő a fürészfogas kopás? Javaslatod van az elkerülésére? Szezononként cserélem a hásót az elsővel de 1 szezon nálam gyakran akár több mint 30 ezer km! Cserélgessem gyakrabban vagy elég így?

Köszönöm:

Csabi

Kedves Csabi!

Tetszik ez a logika és hozzáállás a gumikkal kapcsolatban! Ez valóban ez egyik leginkább futó méret az abroncspiacon, nem könnyű a választás. Én azt javaslom, hogy valamely prémium gyártó erős másodtermékét (pl. GoodYear-Dunlop, Fulda vagy Conti-Uniroyal, illetve Michelin-Kléber...) válassza, de persze az sem kizárt, hogy - mivel éles a konkurenciaharc - akcióban nagyon jó áron prémium termékhez is hozzájuthat. Jó minőségű és megfelelő "tudású" abroncsot már kap kb. 13 ezer forint/db ártól, de 16 ezer/db-tól akár prémium gyártótól is válogathat!

A fűrészfogas kopás elkerülésére pedig ajánlott 8-10 ezer km-enként cserélgetni az abroncsokat a tengelyek között. Ezt akár Ön is el tudja végezni otthon.

Üdv:

Gumidoki