Energy Saver. Ér valamit?

2010.06.05. 09:09

Tisztelt Gumidoktor!

Az után szeretnék érdeklődni, hogy a manapság reklámokban szereplő gumigyártó bizonyos energy saver abroncsai tényleg megérik-e az adott felárat vagy nem. Mekkora megtakarítás érhető el ezekkel a csoda abroncsokkal úgy általában?

Vagy ez a dolog inkább a marketinggépezet szüleménye, és inkább az ember a jobb lábának optimalizálására fordítsa szabadidejét? Ha lehet hinni a mesékben, a gyártó az abroncs élettartama alatt 80 liter üzemanyag-megtakarítást garantál.

Bár általánosságban kérdeztem, de ha van jelentősége, egy 1991-es 1.3 Mazda 121-es típusú autót használok kb. 6,2 (télen hosszú távon) és 7,8-es (télen rövid távon) fogyasztással.

Válaszát előre is köszönöm.
Csaba.

Kedves Csaba,

ezek a mai modern technológiával és anyagokkal készült abroncsok ugyanolyan használat mellett valóban képesek üzemanyagot spórolni. Persze ehhez kell az állandó megfelelő guminyomás, a helyesen beállított futómű. No meg az, hogy az abroncsok ne sérüljenek…

Ezek az „energy saver" gumik optimális esetben kb. egynegyedével futnak el többet, mint normál társaik. E módon is tudnak spórolni. Ennek azonban ára legtöbbször a némileg gyengébb tapadás.

Üdv,
Gumidoki