Autóra szerelve álló abroncsok

2010.07.14. 14:35

Tisztelt Gumidoktor!

Gumiabroncs-vásárlás előtt állok, s egyik ismerősöm ajánlotta, hogy egy általa nem használt, hosszú ideje a garázsában álló autójáról eladja – a nekem épp megfelelő méretű – gumikat jutányos áron.

Az lenne a kérdésem:
A gumiabroncs károsodhat-e több hónapig történő egy helyben állástól (legalább évente 1-szer azért mozgott az autó), főleg ha kissé leeresztett is az egyik? Amúgy a gumik viszonylag fiatalok, s szemmel nem látszik rajtuk az öregedés nyoma vagy egyéb elváltozás.

Hallottam olyan variációt, hogy hiába nem látszik hibája, előfordulhat, hogy újra használatba vételkor rövid időn belül defektes, szálszakadt lesz.

Lehetséges ez, vagy ha nem látom hibáját, akkor megvehetem?

Köszönettel: Egy olvasó

Kedves Levélíró,

az abroncsoknak az a legrosszabb, ha autóra szerelve állnak hónapokat, netán éveket. Könnyen deformálódhat a futófelület, illetve a szerkezet. Ez sokszor szemmel is jól látható „plató" formájában jelentkezik a talajjal érintkező abroncsrészen. Ezért (is) szokták felbakolni a ritkán használt autókat. Ha ez nem lehetséges, akkor a használati értéknél magasabb abroncsnyomás is megoldás lehet.

Az Ön által említett gumiknak lehet, hogy semmi bajuk nincs, de ez – ha szemmel nem látható elváltozás – csak a használat során derül ki. Ha az autót „berázza" az abroncs, azaz menet közben vibrációkat kelt, akkor jelen van a deformáció. Ennek mértékétől függ, hogy az abroncs egy–két száz km alatt „kirúgja magát", vagy esetleg visszafordíthatatlan már a károsodás. Egyszóval legyen óvatos ezekkel az abroncsokkal, mert lehet bennük némi zsákbamacska…

Üdv,
Gumidoki