Fölösleges páváskodás a széles gumi?

2012.08.13. 14:16

Kedves Gumidoki,

Márciusban vettünk egy 2005-ös 1.2-es Fiat Pandát. Havi 1200-1500 km a futása. Vásárláskor a gyári típusú és méretű Continental Ecocontact 155/80R13 0 km-es gumi és 0 km-es gyári acél felni volt rajta. Ősszel veszek rá új téli gumit, ami erre az új 13" felnire kerül. Van-e értelme majd jövő tavaszra új 14"-os és szélesebb gumit és új acél- vagy használt alufelnit venni rá, és a régi még szinte új Contit eldobni (eladni)? 175/65R14 vagy 185/60R14 méretben gondolkodom. Szóval a normálisabb kinézeten kívül van valami komfort vagy biztonsági hatása a nagyobb szélesebb nyári guminak a gyári mérethez képest, normál és óvatos női felhasználásban? Ha csak a kinézet, akkor annyira nem izgat, annyi beruházást nem ér meg nekem. Gumiban a Michlein Energy Saverben gondolkodtam, jókat olvastam róla, és ha észrevehető üa megtakarítás is érhető el, akkor az is a csere mellett szól. Nyilván a gumi ára nem fog megtérülni, de ha más pozitív hatása is van akkor érdekes lehet.

Köszönöm!
Zsolt

Kedves Zsolt,

Jól, megfelelő váltóméretekben gondolkodik, jó az indoklása logikája is, nincs ezzel semmi baj. De ha őszinte akarok lenni, az esztétikai előnyökön kívül nem igen lesz semmilyen komolyabb következménye egy ilyen méretcserének. Azonban sokat számít az is, hogy a melegebb évszakokban kicsit feldobja egy szép kerék az autót. Ezt azonban elérheti kisebb ráfordítással úgy is, ha a meglévő nyári gumihoz vesz egy szép 13"-os felnit és nem lép méretben feljebb.

Üdv,
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.