Az energiamatricának vagy a tesztnek higgyek?

2012.11.06. 12:16

Kedves Gumidoki!

Téli abroncs vásárlás előtt állok. Ki is néztem a Hankook Winter i*cept RS (W442) abroncsát 195/65 R15-ös méretben. Az energiatanúsítvány szerint egész jó értékei vannak (C/C/72), azonban nézegetve pl. az ADAC tesztjét, ahol nem szerepel túl fényesen. Már kissé bizonytalanná válok, hogy valóban jó-e. Mi legyen a döntésem alapja, mi a mérvadó?

Köszönöm a választ!

Üdv,

Gábor

Kedves Gábor,

Mindkét említett tény egy érv, amelyet vagy figyelembe vesz vásárlásnál, vagy nem. Az abroncsteszt egy adott helyen és időben, valamilyen körülmények között hasonlítja össze az abroncsok tudását sajátos szempontok szerint egy méretben. Nem mindig szentírás az ott elért eredmény, de nyilván iránymutatásnak mindenképpen jó. Én azt mondom, hogy meg kell nézni több tesztet, rákeresni vásárlói véleményekre a neten és úgy kilakítani a saját álláspontot. Az is tény, hogy ugyanaz a gumi egyik autón remekel, azaz beválik, a másikon gyengébben muzsikál. Ezek az - akár jelentős - különbségek adódhatnak a járművek eltérő műszaki felépítése, paraméterei, súlyeloszlása stb. miatt.

Most jól elbizonytalanítottam, gondolom. Nem ez volt a szándékom, csak arra akartam felhívni a figyelmét, hogy minden információ fenntartással és a maga helyén kezelendő.

Én jellemzően jókat hallottam az említett mintázatról, ha az árát is megfelelőnek találja, szerintem nem rossz választás.

Üdv,

Gumdoki