Hogy látom a forgásirányt?

2014.01.21. 14:44

Nemrég cseréltettem le a nyári gumikat télire és otthon vettem észre, hogy a gumis nem jelölte be a kerekeken melyik hol volt, ezáltal nem tudom felcserélni tavasszal a gumikat, hogy egyenletesen kopjanak, sőt ami rosszabb forgásirányuk teljesen ismeretlen számomra. Egyetlen kiindulási alapom, hogy a két első kereket a felnire belülről rá szálló fékpor miatt megismerem, de itt vége a tudásomnak sajnos.Tulajdonképpen a kérdésem az lenne, hogy házilag meg tudom-e állapítani a forgásirányt vagy mehetek tavasszal gumishoz cseréltetni,és ott meg tudják állapítani helyes forgásirányát? Gumik típusa: Kumho Ecowing ES01 KH27 egy szezont futottak,kb. 3000 km körül.

Üdv:Zsolt

Kedves Zsolt,

Egyrészt a mai modern abroncsok gyártói egyre gyakrabban hangoztatják, hogy a forgásirány kellemetlen következmények nélkül felcserélhető termékeiken. Nyilván a szimmetrikus, vagy aszimmetrikus, de nem forgásirányos abroncsokra igaz ez. Ilyen a Kumho Ecowing ES01 KH27 is. Másrészt tapasztal szem (illetve kéz) meg tudja állapítani, milyen irányba futott egy korábban felszerelt abroncs. Bár a 3000 km-es futás nem túl sok ilyen szempontból, 8-10ezer után biztosabban meg lehetne mondani. Azért adjon egy esélyt a gumisnak! (o: De, ahogy az elején írtam, nincs különösebb gond, ha mégsem derül ki, melyik gumi milyen pozícióban volt.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.