Meddig hagyjam fent a téli gumit

2014.04.11. 11:23

Kedves gumidoktor, 

a tavasz közeledtével esedékes a gumicsere. A Matador téli gumik profilmélysége 4mm, így nem ajánlott vele nekivágni a következő télnek. Érdemes fenthagyni a téli gumit nyárra és így kímélni a nyáriakat? Nyári körülmények közt kb. mennyi km alatt veszit újabb 2mm a profilmélységből? Mi a helyzet a kérdés bitzonsági oldalával?

Köszönettel, Gábor

Kedves Gábor,

Tudom, sokan követik ezt a gyakorlatot, miszerint a következő télre már nem alkalmas téligumit autón hagyják és használják tovább nyáron. Normál körülmények között működik is a dolog, bár a még kis profilmélységgel bíró téli mintázat okozhat meglepetéseket forró nyári napokon. A téli keverék ugyanis nyúlósabb jóval melegben, ami némi instabilitást, hosszabb fékutat eredményezhet, illetve különösen forró aszfalton akár oly mértékben forrósodhat fel, hogy szinte megég a futófelület. Az így "üvegessé" váló futófelület pedig jelentős tapadásvesztést okoz. Nem mondom, hogy mindennek törvényszerűen be kell következnie, de érdemes tudni róla, számolni vele, hogy ilyen is előfordulhat ennél a megoldásnál.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.