Hogyan tároljam a téligumit?

2014.06.06. 08:29

Tisztelt Gumidoktor!

Egy szezont futott márkás téli gumikat szeretnék a lehető legjobb módon tárolni a nyári időszakban. A gumik felnin vannak, lemostam őket és eltávolítottam a kavicsokat belőle. Szükséges a gumifelületeket kezelni szilikonnal, vagy ez teljesen felesleges, esetleg árt neki? A gumi nyomással kell foglalkozni, le kell ereszteni?

Üdvözlettel : Gábor

Kedves Levélíró,

A kezdés (mosás, kavicskiszedés) nagyon jó! A felnin tárolt abroncsokat szettenként helyezheti egymásra is, vagy függesztheti fali tartóra. Sőt, nem sok pénzért keréktároló állványt is lehet kapni, az is tökéletesen megfelel a célnak. A levegőt ne eressze le belőle, sőt, tehet bele fél bárral nagyobbat, mint az üzemi nyomása.

Ápolásra glicerines gumiápoló ajánlott, a szilikon hosszútávon nem tesz jót a gumi felületének. A tárolás helye legyen kiegyensúlyozott hőmérsékletű (15-25 Celsius), száraz, páramentes, lehetőleg sötét, hőforrásoktól és kemikáliáktól mentes helyiség. A fentiek közül minél több valósul meg, annál nagyobb eséllyel maradnak meg abroncsai olyannak, mint amilyenek a betárolás előtt voltak.

Üdv, Gumidoki