Ha nem szőrös, akkor már használt?

2014.09.25. 11:34

Tisztelt Gumidoktor!

Létezik-e olyan gyári új gumiabroncs aminek nincs a futófelületén az úgynevezett gumi haj, vagy gumi szőr, csak az oldalfalon? Szerintem, ha nincs a futófelületén akkor az abroncs már szerelve volt és futott már, bár maga az abroncs hibátlan újnak néz ki, de a profil mélysége ép csak 8 mm annak ellenére hogy téli.

Önnek mi a véleménye ?

Üdvözlettel :Attila

Kedves Attila,

Egyre inkább létezik. Ugyanis magára valamit is adó gyártó a gyártósor végén "trimmeli" a kész terméket, azaz "leborotválja" róla a vulkanizálás során keletkező gumiszőröket. Így téve kívánatosabbá az abroncsot a vásárló felé. Tehát azt mondhatjuk, hogy minél drágább (jobb minőségű) az abroncs, annál nagyobb eséllyel nem szőrös. Másrészt a modern téli abroncsok sajnos egyre kisebb profilmélységgel bírnak. Lehet szidni a gyártókat, hogy azért követik ezt a trendet, hogy minél hamarabb legyen csere érett a kopás miatt a gumi, de műszaki okai is vannak ennek. Az abroncsok iránytartása, kormányozhatósága nagyon szoros összefüggésben van a profilmélységgel (is). Ráadásul a nyárinál sokkal tagoltabb és lamellázottabb téli mintázatoknál fokozottan igaz ez. Ha túl nagy lenne a profilmélység, instabil, rosszul irányítható lenne vele az autó, ami ugye a kellemetlenségen túl igen balesetveszélyes dolog. Egy szélesebb, peresebb téli méretben tehát - sajnos, vagy nem - de nem elképzelhetetlen a 8 mm-es profil gyári, új állapotban sem.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.