2015.04.28. 09:51

Tisztelt Gumidoktor!

Gumiszervizben felnicentírozás alkalmával a 4-ből 2 gumimat cseréltették a szakik. A választás Uniroyal Rainsport 3 lett. Kétszer is rákérdeztem, rendben van-e a forgásirány, egy tengelyre szerelhetők-e. A válasz igen volt.

Saját kezűleg akartam felszerelni a kerekeket, és otthon vettem észre, hogy a felnik mintázat alapján -szerintem- egy oldalra, és nem egy tengelyre szerelhetők. Forgásirányt nem láttam a gumikon, csak a külső oldalt jelző feliratot.

Kérdőre vontam a szervizt, de azt állították, a gumi asszimetrikus, és ellentétesen állnak a legyező minták a másikhoz képest. Ha egy tengelyre raknám fel a gumikat, akkor nem ellentétesen, hanem egymással párhuzamosan állnak a legyezőminták a gumin.

Tényleg mindegy, hogy teszem fel?

Köszönettel: János

Kedves János,

Megnyugtatnám, hogy a felkeresett szakik tényleg szakik! Azaz igazuk van. A Rainsport3 aszimmetrikus kialakítású, de nem forgásirányos mintázat. Azaz - ahogy ön is megfigyelte - külső és belső oldala van. Felszereléskor erre kell csak figyelni, hogy a belső belülre, míg a külső oldal kívülre kerüljön. Ez értelemszerűen azt fogja eredményezni, hogy optikailag nem lesz a két oldali kerék egymás tükörképe (lásd a mellékelt képet!), de ez így fog működni jól; az egyes mintaelemek erről tudomást nem véve fogják tenni a dolgukat, higgye el! (o;

Csak nagyon spéci esetekben (pl. versenygumiknál) van egyszerre aszimmetrikus és forgásirányos mintázatkialakítás, ami ugye azt eredményezi, hogy kell gyártani külön jobbos és külön balos verziót is. A normál utcai aszimmetrikus abroncsoknál, így a Rainsport3-nál ilyen mértékű "kihegyezésre" nincs szükség, mégis működik a dolog.

Üdv, Gumidoki