Négyévszakosat kisbuszra

2016.05.03. 11:55

Tisztelt Gumidoktor!

Egy VW T4 kisbuszom van. Erre minden józan érv (gyári előírás) szerint C-s, tehát teher abroncsot kell vásároljak. Sajnos a C-s abroncsok minőségével kapcsolatban semmilyen tapasztalatom nincs.

A teher abroncsok minőségét illetően támpont lehet-e az adott gyár normál személyabroncsainak tesztje? Pl. a Continental C abroncsa is a legjobb-e, azért, mert a személyabroncs-teszteket folyamatosan nyeri? Vagy a Barum C-ben is olyan jó kompromisszum-e, mint B-ben?

Másik kérdésem a négy évszakosokra vonatkozik. Évente egyszer-egyszer használom az autómat télen, igaz, akkor Karácsony körül, Szófiába. Minden évben előfordul kis hó, illetve jegesedés. Egy négy évszakos gumi tudása elég lehet-e erre az igénybevételre, vagy jobb, ha az évi 2.500 km téli útra is vásárolok külön téli gumit? Esetleg van már tapasztalata (a reklámokon kívül) a Michelin új CrossClimate gumijáról? Minden segítségért hálás vagyok.

Tisztelettel, Kurucz Attila

Kedves Attila,

Nézzük a válaszokat sorban!

1. A kisbuszára akkor kell C-s gumi, ha gyárilag is az volt rajta, azaz az a gyári specifikációja. A T4-nél nagyrészt az, de vannak kivételek, ahol elég az XL-es, növelt terhelhetőségű abroncs.

2. Nagyjából van összefüggés egy-egy gyártó személy- és C-s abroncsi között. A prémiumgyártóké pl. teljesen megbízható, de vannak jó középkategóriás kisteherabroncsok is, pl. az ön által említett Barum is az. Lehet egyébként találni C-s abroncsok tesztjét a weben, csak rá kell keresni.

3. Én külföldre téli időszakban nem indulnék el téli abroncs (sőt hólánc) nélkül. Pláne, hogy a legtöbb környező országba nem is tehetem ezt meg legálisan. De egyébként is a négyévszakos abroncsok a jól ismert kompromisszumokkal, főleg városi, elővárosi használatra vannak "kitalálva", nem téli külföldi utazásra.

4. A CrossClimate véleményem szerint egy jó négyévszakos mintázat, nem több. Ennek megfelelően a téli használatának megvannak a korlátai ugyanúgy, mint más gyártók 4seasons termékeinek. Ezt most már tesztek és felhasználói vélemények is alátámasztják.

Üdv, Gumidoki