Milyen gumit tegyek a GT-re?

2017.04.25. 12:04

Kedves Gumidoki!

Most vettem egy Peugeot 207 1.6 THP Feline GT Turbot, viszont a gumik cserére szorulnak. Ez életem első saját tulajdonú autója így az abroncsok világában nem vagyok otthon. Az autóra 205/45 R17-es gumi kell.

Nem nagyon tudtam hogy milyen paramétereket vegyek figyelembe a keresésnél, ezért az EU-s energiahatékonysági címke adataira próbáltam támaszkodni és ez alapján egy preferenciát meghatározni. Alacsony zajszintű és gördülési ellenállású abroncsot kerestem. A 205/45 R17 Nexen NFERA SU1 88V-t és a Toyo PROXES CF2 XL-t találtam. Ezek jók lennének? Mit ajánl még? Mindennel együtt a keret kb. 110 000 Ft.

Köszönettel: Attila

Kedves Attila,

Az EU-s abroncscímke kiindulásnak jó, de alapvetően három paraméterét veszi figyelembe az abroncsnak, pedig van vagy 100. Tehát érdemes így, az alapján is összehasonlítani a gumikat, de csak irányadónak tekinthető ez az összevetés, mert tudni kell, hogy sok - főleg - ázsiai gyártó az EU piacra szánt mintázatait e három paraméter szerint fejleszti, a többi viszont háttérbe szorul. Így bizony érheti nagy csalódás a vevőt a használat során.

Mindezek ellenére, vagy éppen ezekkel együtt mondom, hogy a kinézett két mintázat jó választás. Különösen a japán Toyo nagyon jó - szerintem - ár-minőség-tudás tekintetében. Az említett árkategóriában nem is tudnék jobbat ajánlani.

Üdv, Gumidoki