Eltérés a gyári mérettől

2017.08.01. 17:37

Kedves Gumidoktor!

Adott egy Z16XE motorral szerelt Opel Astra G, ami jelenleg 195/65 R15-ös nyári és téli garnitúrával rendelkezik. Miután átböngésztem az autó használati utasítását, ezt a méretet nem találtam a gyárilag megengedettek között (csak 185/65 R15 M+S, illetve 195/60 R15, amik közel hasonló méretűek).

Amikor az én tulajdonomba került a járgány, nem vettem észre ezt a különbséget, az abroncsokat is azzal a mérettel vettem a későbbiekben, amilyenek alapból is rajta voltak. Az autónak nemsokára, szeptemberben esedékes a műszaki vizsgája. Kezdjek el stresszelni és fejvesztve új garnitúrát keresni, vagy ezzel a mérettel még határeseten belül van az autó és átmenne a vizsgán?

Válaszát előre is köszönöm, Attila

Kedves Attila,

Távol áll tőlem, hogy stresszeljem, de elméletileg nem megy át a vizsgán az autó nem gyári méretű kerékkel. A gyakorlatban azonban nagyon változó, hogy ezt hol és mennyire figyelik. Megjegyzem az autó műszakilag is a gyári méretű abroncsokkal viselkedik a legoptimálisabban. A méreteket - most már - ismeri, leírta. Önnél a labda...

Üdv, Gumidoki