Márkát muszájból, méretet kényelemből váltanék

2018.03.06. 12:02

Kedves Gumidoktor,

Nyári gumit keresek 195/60 R15 méretben (Avensis kombi, 2002). Sajnos a "jól bevált" prémium márkákkal megjártam a hadak útját (Conti - dudorodás, Michelin - felület leválás), ezért mást vennék. Yokohamáról ritkán ír. Mi a véleménye? Ez volt anno az Avensis gyári szerelése is. Mehet rá az vagy inkább pl. egy Goodyear jobb választás lenne? Tovább válthatok a sokkal elterjedtebb és olcsóbb 195/65 R15 méretre?

Köszönöm válaszát Kristóf

Kedves Kristóf,

Furcsa, hogy pont két prémiumgyártó termékével "gyűlt meg a baja". Mondjuk nem fejtette ki bővebben, hogy mi volt a jelenségek kiváltó oka? Mindkettő kiindulópontja lehetett sérülés, amely viszont márkától függetlenül bármelyik abroncsot érhet.

De, hogy a kérdésére is válaszoljak, a Yokohama az én szememben sportosabb irányvonalat képvisel. Teljesítményével, tudásával kapcsolatban nem szoktam rosszakat hallani. Ami fölmerül néha e japán márkánál, az a túl gyors kopás, illetve a pár szezon utáni "felkeményedés". Illetve én azt gondolom, kicsit túl van árazva a "gumis táplálékláncban" elfoglalt helyéhez képest.

Ettől függetlenül nem rossz gumi, amely oldalfalán a Yokohama feliratot viseli. A GoodYear-ral nem hasonlítanám össze, mert az a feljebb már említett és önben savanyú szájízt hagyó Continental és Michelin versenytársa, a Pirelli és a Bridgestone mellett, hogy teljes legyen a sor. A GoodYear aktuális mintázatai egyébként szerintem teljesen korrektek és vállalhatók. A méretváltásról azonban lebeszélem. A 195/65 R15 hiába olcsóbb és kommerszebb méret, nem erre az autóra való; átmérőben túl nagy rá, gondokat okozna. Javaslom, maradjon a Nissan által "kitalált" gyári, 195/60 R15 méretnél!

Üdv, Gumidoki