Kell-e rotálni az abroncsot?

2018.09.03. 12:54

Tisztelt Gumidoktor!

Kell-e a gumi abroncsokat (típusok: Bridgestone Dueller H/T, terepjárón az idő 80-90%-ban csak hátsókerék meghajtással használva ) rotálni?

A kocsim kézikönyve szerint 10 ezer km-ként kell oldalcserével is (illetve az egyiket a pótkerékre cserélve). A gumiszerviz ahol megkérdezem, az azt mondta, hogy radiál abroncsoknál nem szabad forgásirányt felcserélni, ezért nem javasolják. Megfelelő tanácsot kaptam, vagy inkább kövessem a kézikönyv javaslatát?

Előre is köszönöm, GG

Kedves GG,

Én azt javaslom, hogy mindenképp! Amit ezzel kapcsolatban tudni érdemes az az, hogy a modern radiál abroncsoknál már nem lehet probléma a forgásirány megváltoztatása akár több ezer kilométeres futás után sem.

Másrészt a pótkereket kihagynám a játékból, az csak legyen ott biztonsági tartaléknak, amire kitalálták. Amúgy a legegyszerűbb, legszokványosabb csere nem az oldalcsere (nyilván azzal sincs baj), hanem a tengelyek közötti csere, azaz elsők hátra, hátsók előre. Így még a forgásirány sem változik. A 10 000 km már megfelelő intervallum, de le lehet vinni akár 8000-re is.

Üdv, Gumidoki