Quattrora négy új gumit, vagy elég a kettő?

2019.10.28. 10:19

Tisztelt Gumidoki!

A minap az autómmal (Audi A4 b6, 1,9 TDI Quattro) sikerült ügyesen parkolni, minek eredménye egy nem javítható defekt. A kérdésem, hogy ilyenkor elegendő párban cserélni a gumikat, vagy a hajtáslánc miatt szükséges az összeset?

Köszönöm a válaszát! Zoli

Kedves Zoli,

Tényleg nem szerencsés a helyzet, ez tény, sajnálom! Az, hogy hány darab abroncsot kell most cserélnie, a meglévők kopásának a mértékétől függ. Mindenek előtt érdemes tanulmányozni az adott típus kézikönyvét. Az Audi bizonyos értelemben lazább, bizonyos értelemben viszont megengedőbb ebben a kérdésben, mint más, 4x4-es járműveket (is) gyártó márka.

Az ingolstadtiak azt javasolják, hogy a quattro típusaikon az összes abroncs profilmélysége nem térhet el 3 mm-nél nagyobb mértékben egymástól, de azonos tengelyen lehetőleg közel egyforma kopottságú abroncs legyen. Vannak gyártók, akik ennél lazább határokat adnak meg (pl. Porsche, Nissan), vannak, akik még szigorúbbak (l. BMW, Subaru). Szóval méricskélni kell, pontosan, majd az eredmények és a fentiek tudatában lehet dönteni.

Üdv, Gumidoki