Lecserélném már a kilencéves abroncsomat

2020.04.01. 13:52

Kedves Gumidoki!

Egy 205/55 R16-os nyári abroncs vásárlását tervezem (Toyota Corolla 1,4 D4D személyautóra). Az ADAC tavalyi tesztje alapján van három jelöltem, Good Year Efficientgrip,Dunlop Sport Blue Response, illetve a Bridgestone Turanza T005 (esetleg a Continental EcoContact 6 ?).

Ön szerint melyik gumit lenne érdemes megvenni, melyik miben előnyösebb / hátrányosabb, évi kb. 10 000 km futással számolva?

A Bridgestonerol azt hallottam, hogy kemény (ezért ráz), zajos. A Dunlop japán (tehát jobb anyagösszetétellel rendelkezik). Jelenleg Godyear Optigrip van felszerelve, a profilmélység még nem indokolná a cserét, viszont meg van keményedve, töredezik le a futófelület (igaz már 9 éves az abroncs).

Válaszát előre is megköszönöm: Csaba

Kedves Csaba,

Egy kilencéves abroncsnak profilmélységtől függetlenül bizony időszerű már a cseréje, pláne, ha a leírt jelenségeket mutatja. Ez tehát nem kérdés.

Tulajdonképpen prémiummárkákat sorol fel, mint szóba jöhető választások, így szerencsés helyzetben van; azaz mellényúlni nagyon nem fog, bármelyik lesz a befutó.

Azzal nem értek egyet, hogy a Turanza T005 kemény, sportos, mert nem igazán az. A Dunlop pedig nem japán, hiszen eredendően brit (ír) márka volt, most alapvetően az amerikai GoodYear-csoport tagja, bár a tulajdonosi viszonyai elég kuszák világszinten.

Én egyébként a felsoroltak közül pont a GY, vagy a Dunlop felé terelném, mert szerintem nekik a legjobbak az aktuális mintázataik. Úgy árnyalnám a képet, hogy ha sportosabbat szeretne, akkor SP Sport Blue Response, ha a komfortosabb-ecosabb mintázatot, akkor pedig az EfficientGrip a praktikusabb választás.

Üdv, Gumidoki