A felnik ventilátor mintája növeli-e a leszorító erőt?

2020.06.17. 14:33

Vannak olyan felnik, amik hasonlítanak a ventilátor lapátjára. Van mérhető hatása, hogy menet közben az autó alól kiszívott levegő növeli a leszorító erőt vagy csak dizájn elem?

Üdvözlettel egy laikus: Zoltán

Kedves Zoltán,

Én úgy vélem, hogy alapvetően ez dizájnelem. A rotor mintájú felnik legtöbbje egyforma, azaz ha így nézzük, a jobboldaliak "kiszívják" a levegőt a kocsi alól, a baloldaliak meg "betolják". (o:

Persze tudom, vannak a témában jobbos és balos felnik is, de nem ez a jellemző.

ventillátoros felni

Egyébként jó a felvetése, erre sokan nem gondolnak, de a felni, illetve összességében a kerék menet közbeni légellenállása fontos tényező lehet a menetdinamikában és az üzemanyag-fogyasztásban pro és kontra. Nem véletlen, hogy a jobb hatótáv érdekében a villanymotoros autók felnijeit is kifejezetten kis légellenállásra tervezik.

xl1
Fotó: Máth Dávid

A sportosabb, nagyobb teljesítményű autókra pedig azért tesznek vékonyabb és ritkább küllős kereket, hogy a fékek hűtése hatékonyabb legyen. Azaz a felni kialakítása is alárendelhető bizonyos funkciónak.

2

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.