2020.07.29. 16:27

Tisztelt Gumidoktor!

A korábbi években lehetőségem volt téglagarázsban tárolni az autóm lemezfelnin lévő téligumiabroncsait, viszont mostantól ezt csak kerti faházban tudom megoldani. Tartok tőle, hogy a faház nagyon felmelegszik a nyári kánikulában, a magas hőmérséklet pedig kárt tesz a gumikban. (Egy zárt, némileg szellőző faházról van szó, amelynek nincs ablaka, tehát belül sötét van, és közvetlenül nem süti a nap. Ugyanakkor a fekete zsindelyfedés eléggé magába szívhatja a meleget.)

Van alapja a félelmemnek. Eddig többféle álláspontot hallottam ezzel kapcsolatban: sokan állították, hogy 25 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten nem szabad autógumit tárolni, másik saját tapasztalatra hivatkozva azt mondták, padláson tárolják az abroncsaikat, és eddig a 40 fok körüli meleg sem tett kárt bennük.

Kérem, segítsen eligazodni ebben a kérdésben! Egyébként van jelentősége, hogy a faházban felnin vagy felni nélkül tárolom az autógumit? Segítő válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Tibor

Kedves Tibor,

Igen, a szakirodalom szerint ideális esetben az abroncs-tárolás sötét, hűvös, alacsony páratartalmú helyen történik. De azt tudjuk azért, hogy nagy gumis cégek tömegével tárolják - gond nélkül - a szerelt kerekeket alumínium-hangárokban, ahol télen extrém hideg, nyáron extrém meleg tud lenni.

Az a lényeg, hogy ne legyen sok hirtelen hőmérséklet-változás, hanem az időben elnyújtott lassú folyamat legyen. Így azt a tárolt kerekek/gumik sem sínylik meg számottevően. Elárulom, hogy kényszerből én magam is padláson tárolom évtized óta az éppen nem használt kerekeimet, ami szintén nem mondható hűvösnek a nyári időszakban. Gondom ebből azonban sosem adódott még. Vélhetően önnek sem fog. (o:

unnamed (2).png

Az, hogy felnin van a gumi, vagy leszerelve, ebből a szempontból nincs jelentősége. Az csak a tárolási pozíció szempontjából fontos.

unnamed (1).png

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.