Az adattábla szerint kisebb a gumiméret

2020.12.24. 12:20

Kedves Autódoki!

Meglepő helyzetbe kerültem a minap egy gumis műhelyben. A történetem ott kezdődik, hogy a 2008-as B9 Berlingomon elkopott a téli gumim és a rajta lévő méret szerint meg is rendeltem az új gumikat. Boldogan vittem időpontra szereltetni a kerekeket, de itt történt a bibi.

A szerelő megnézte az adattáblát (205/65R15) és az új gumik méretét (195/65R15), majd közölte, hogy akkor Ő nem rakja fel. A magyarázat: kisebb gumit nem rak fel, mint amit ír az adattábla.

Közben körbenéztem a neten és hozza ezt a méretet is a típusra. Most vajon kinek van igaza? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel, Atis77

Kedves Atis77,

Az a méret a mérvadó, ami a konkrét autó specifikációjában megtalálható. Ezt elvileg az autón lévő adattábla tükrözi, mutatja.

Hiába szerepel a típushoz egyébként a másik méret is, ha a konkrét autót nem azzal szerelték, jogosan utasítja el a gumis a felgumizást. Nagyon sokszor van/lehet ebből probléma, a defekttűrő gumi helyett nem azt szeretne az ügyfél, vagy éppen fordítva.

A kisteher, vagy más néven C-s abroncs helyett ugyanolyan méretű, de személyabroncsot. Az a legkisebb probléma, hogy izgulhatunk, műszaki vizsgán átmegy-e azzal az autó. Sokkal nagyobb gond a biztonság, ami a terhelhetőséggel, kezelhetőséggel, irányíthatósággal és így az abroncsmérettel és -kivitellel szoros összefüggésben van.

A konkrét autó, a '08-as Berlingo valóban gurult ki a gyárból 195/65 R15 és 205/65 R15 méretű gumikkal is. De lássuk be, a két méret átmérője és terhelhetősége nagyon nem ugyanaz, azaz nincs közöttük - elvileg - átjárás.

Abból meg nem szabad kiindulni sajnos, hogy milyen méretű gumival vettük használtan az autót, magyar módra sokszor az ár dönt a abroncsméretről, nem az adattábla. Nem egyszerű az eset.

Üdv, Gumidoki