Szükséges-e a C-s gumi a Doblóra?

2021.01.01. 14:59

Tisztelt Gumidoktor!

A kérdésem egy 2019-es Fiat Doblo Panorama 1.4 T-jet 7 személyes autóval kapcsolatos. Gyárilag 195/60 R16C gumival szerelték és a kezelési útmutatóban is, csak ez a méretű és tipusú abroncs van feltüntetve (sajnos).

Személy szerint feleslegesnek tartom a kistehergumit, mivel személyautóként van levizsgáztatva. Ön szerint megfelelő lenne rá egy 195/60 R16 89-es terhelési indexű személyautógumi?

Illetve a másik alternatíva amin gondolkodok a 205/55 R16-os méret ami, már nagyobb 91-es jelölésű teherbírás szempontjából. Ugyanakkor nem ritka ebből a méretből az XL-es jelölésű sem. Az alább felsorolt gumikból jóval nagyobb a választék mint a C jelölésűekből, nem utolsó sorban olcsóbbak is. Gondolom fogyasztás szempontjából is gazdaságosabb a személyautógumi mint egy kisteher?

A fentebb felsorolt méretekből Ön melyiket ajánlaná, ami műszakilag és biztonság szempontjából is megfelel? A válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zsolt,

Abszolút értem és megértem, sőt sok pontban el is fogadom az érveit! Egy dolog számít szempontunkból, nevezetesen az, hogy a Fiat milyen gumiabroncsot specifikál ehhez a típusához.

Ha a C-s mellett XL-es, azaz növelt terhelhetőségű személyabroncs is mehet rá, akkor nincs miről beszélni.

Ha csak C-s akkor viszont sajnos hiábavaló az eszmefuttatása, legálisan csak C-s, azaz kisteher gumival futhat az autó. Én attól tartok, hogy a 7-személyessége miatt utóbbi az igaz. De, hogy tisztán lásson az ügyben, kérje ki egy Fiat-szakszerviz álláspontját az ügyben! A hatóság is ezt tenné vitás ügyben.

Üdv, Gumidoki