Nagyobb a nyomás az előírtnál

2021.02.28. 13:51

Tisztelt Gumidoki,

2010-es Toyota Aurisom van 2.2 dcat, 17-es felni, 225/45- ös gumik. A matrica szerint a gyártó ajánlása elől 2,5 bar, hátul 2,2.

A gumis műhelyek 2,4 vagy 2,5 barra fújják rendszeresen, hátul is, azt mondják a 2,2 kevés. Olvastam az ön egyik cikkében, hogy mindig a gyártói ajánlás az iránymutató. Akkor most melyik a jó?

Válaszát előre is köszönöm, Karcsi.

Kedves Karcsi,

Természetesen az autógyártói előírás a követendő továbbra is guminyomás tekintetében. Két megjegyzés csak ezzel kapcsolatosan.

Egyrészt bevett gyakorlat, hogy a téli abroncsoknál 0,2 barral többet fújnak az abroncsokba, ami nem igazán okoz semminemű problémát, viszont, ha lecsökken mínusz 10 fokra a hőmérséklet, akkor sem süllyed le vészesen a guminyomás. Régebben több abroncsgyártó konkrét ajánlása volt ez.

Másrészt ez a kelleténél kicsit nagyobb, de még tényleg semmi gondot nem okozó különbség sokszor megvédi a gumit/felnit a hazai nem túl minőségi utakon a kátyúk, csatornafedelek elleni harcban. Végül összességében az előírtnál nagyobb nyomásnak sokkal kevesebb a negatív hozománya általában, mint az annál kisebbnek.

Üdv, Gumidoki