Lehet-e keverni a gumikat?

2021.03.31. 10:20

Tisztelt Gumidoktor!

Kérdezném, hogy téli gumi mellé fel lehet-e tenni négy évszakos gumit? (2 téli gumi és kettő négy évszakos gumi) Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel 

József

Kedves József,

Erre a kérdésre két válasz van.

A hivatalos úgy szól, hogy semmilyen jogszabály nem tiltja ezt a felállást, azaz lehetséges. (A vonatkozó jogszabály: 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről 36. § (5) Gépjárművön, mezőgazdasági vontatón, lassú járművön és pótkocsin az azonos tengelyen lévő kerekekre csak olyan gumiabroncsok szerelhetők, amelyeknek mérete, szerkezete, teherbírása, mintázati jellege (nyári, téli, illetőleg országúti, terep) azonos.)

A technikai szempontú állásfoglalás viszont az, hogy nem szerencsés, hogy a két tengelyen évszaknak megfelelőség szerint más besorolású abroncs legyen. Ennek az a magyarázata, hogy a négyévszakos mintázatnak más a keveréke, a mintázata jóval tagoltabb és ami nem látszik, a szerkezete is valamelyest lágyabb, mint egy nyári abroncsé. Ezek miatt a viselkedése is eltérő a körülmények függvényében, ami instabil járműmozgáshoz, a tengelyek különböző tapadásához vezethet, pláne vizes útfelületen. Elképzelhető, hogy ez az esetek és a használat nagy részében ez nem lesz nem zavaró mértékű, de lehet, hogy pont egy vészfékezés, egy hirtelen manőver közben jön elő, ami akár balesetveszélyes helyzeteket teremthet pillanatok alatt. Ezeket érdemesnek tartom megfontolásra a döntés előtt!

Üdv, Gumidoki