Sportos gumit a Suzuki Swiftre

2022.02.06. 14:11

Kedves Gumidoki!

Mindig igyekszem a lehető legjobb gumit venni az autóimra, ami illik a sportos vezetési stílusomhoz. Most a család második autójára, egy Suzuki Swiftre szeretnék jó gumit venni 185/55R16 méretben.

Meglepve tapasztaltam, hogy ilyen méretben sem Pilot Sport, sem Sportcontact, sem Eagle F1, sem más hasonló, nagy autókra kapható "jó" gumi nem kapható. Mindegyik "eco" vagy "energy" vagy ilyesmi nevet visel. Vagy vannak még a nagy márkáktól sok éves mintázatok, pl. Primacy 3. Tényleg ez a helyzet, vagy elnézek valamit? Milyen gumit javasolna ilyen méretben, ha csak a száraz és nedves tapadás számít, és a kopás, zaj, fogyasztás, kényelem és ár nem? Vagy érdemes 195/50R16-ban keresgélni, ott jobb a helyzet?

Köszönettel, Zoltán

Kedves Zoltán,

Nem nézett el semmit, csak ez egyszerűen nem egy sportos méret, nem jellemző igény ebben a szegmensben a sportos viselkedés, ha úgy nézzük, ön lóg ki kicsit a sorból. (o:

Azt nem javaslom, hogy a gyári méreten emiatt változtasson.

Két lehetősége van alapvetően:

Az átlagnál sportosabb habitusú mintázatot választ, ami persze még mindig messze van a sportgumitól, de jobb az átlagnál ebből a szempontból, vagy nagyobb felnit és arra való méretű gumit választ, ahol már tényleg elérhetők nagy teljesítményű gumitermékek.

Első esetben ajánlom figyelmébe a Toyo Proxes TR1, vagy a Kumho HS52 Ecsta, Avon ZV7, vagy éppen a Dunlop SP Sport Fastresponse mintázatokat pl.

A másodikban felnicserére is szükség lesz, és már képbe is kerülhetnek a 195/45 R17, vagy akár a 215/40 R17 méretek, ahol már sokkal közelebb kerül az áhított UHP gumikhoz, mint a Pilot Sport4, vagy éppen a Good Year Eagle F1. Elhatározás és nem utolsó sorban pénztárca kérdése az egész..! :o)

Üdv, Gumidoki