Eltérő abroncsok az autón

2022.07.28. 17:08

Tisztelt Gumidoktor!

Azzal tisztában vagyok, hogy tengelyenként eltérő típusú (téli-nyári) nem lehet, de azt nem tudom, hogy lehet-e pl. elől téli, hátul 4 évszakos, mert ez nem teljesen egyértelmű számomra, ebben kérem a segítségét!

Köszönöm Zoltán

Kedves Zoltán,

Mit lehet, és mit szabad, nem ugyanaz, tisztázzuk először ezt! A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet így fogalmaz: (5) Gépjárművön, mezőgazdasági vontatón, lassú járművön és pótkocsin az azonos tengelyen lévő kerekekre csak olyan gumiabroncsok szerelhetők, amelyeknek mérete, szerkezete, teherbírása, mintázati jellege (nyári, téli, illetőleg országúti, terep) azonos.

Azaz ugyanazon tengelyen kell azonos jellegű (téli, nyári, négyévszakos) gumikat használni. A másik tengelyen már lehet más jellegű. Ez a jogszabály.

Ugyanakkor én műszaki szempontok szerint sokkal szigorúbb lennék. Hiszen tud meglepetéseket okozni a vezetőjének egy olyan autó, amin elöl pl. nyári, hátul téli mintázat van felszerelve. Tehát a kérdésére az a válasz, hogy lehet, de egyáltalán nem ajánlott egyik tengelyen téli, másikon négyévszakos abroncsokkal járni.

Üdv, Gumidoki