Elmaradt jelölés gumicserekor

2022.12.24. 13:28

Tisztelt Gumidoktor!

Legutóbbi kerékcserekor elkövettem azt a hibát, hogy nem jelöltem meg a lecserélt kerekeket. Egy 2008-as Kia Rio 1,4 (G4EE) autómon a téli és a nyári szett is felnin van, mindkettő 175/70 R14. A téli forgásirányos (Kumho WinterCraft), a nyári aszimmetrikus (Kumho Ecowing). Sajnos utóbbin maradt el a jelölés, így még az oldalak és ezzel a forgás iránya sem ismert számomra.

Azt szeretném kérdezni, hogy

- van-e módszer arra, hogy tavasszal jól kerüljenek vissza? Vagy most már csak lutri, hogy megmarad-e az eredeti forgásirány?

- ha nincs, akkor kell-e aggódjak a biztonság miatt?

Ha nem feltétlenül fontos, akkor nem cserélném a nyári gumikat. Még legalább 80%-osak, 4 szezont futottak, kb. 40E km van bennük. Válaszát érdeklődve várom és előre is köszönöm!

Kelemen Attila

Kedves Attila,

Aggodalomra semmi oka. Ugyanis akkor sincs semmi baj, ha random kerülnek fel a kerekek az autóra és ezzel esetleg megváltozik a korábbi forgásirányuk. A mai modern gumiknál semmiféle gondot nem jelenthet ez. Azért bizonyos futásteljesítmény után a kopás képéből értő szem (és kéz) meg tudja állapítani a forgás korábbi irányát. Egy elsőkerekes autónál pedig általában az első tengelyen lévő gumik intenzívebb kopást mutatnak, ez is lehet segítség a pozíció megállapításához. Ha mindezzel mégsem jut dűlőre, akkor az első két mondatom lép érvénybe. ;o)

Üdv, Gumidoki

Címlapkép forrása:Kelemen László/Totalcar