Hópihe és hegycsúcs a terepgumin

2023.03.12. 14:42

Kedves Gumidoktor!

Nemrég megvettem az áhított terepjárómat egy 2004-es Toyota Land Cruiser Pradot (4.0 V6). Mivel második autónak szántam, főként terepezés céljából, meg is vettem rá az 5 db nagy ballonos mud mintás legterepesebb gumit, amit csak találtam. Majd 5000 km megtétele után észrevettem rajta a hópihe + hegycsúcs jelet. A probléma az, hogy ahol én lakom, a legzordabb téli hajnal sem hűvösebb 9-10 foknál és nappal simán van 20-22 fok. Nyáron meg 30-35 fok az általános. Nem is gondoltam volna, hogy itt lehet téligumit kapni, ezért nem is ellenőriztem.

A kérdésem az lenne hogy mennyire veszélyes ezt használni aszfaltos úton, vagy akár autópályán? Mire figyeljek? Vagy cseréljem le azonnal?

Köszönettel: Péter

Kedves Péter,

Ha terepgumit vásárol, azon mindegyiken rajta lesz az M+S jelölés, ez hagyományosan rajta van az erre a szegmensre gyártott abroncsokon. Ez kiegészítve a három hegycsúcs-hópihe szimbólummal pedig a modernebb, négyévszakos, elsősorban az EU-piacra szánt mintázatokon egyre gyakrabban megfigyelhető, ugyanis ezeket az EU-hatóságok teljes értékű téliabroncsnak fogadják el, ami fontos tényező, ugye.

Mivel azt írja, hogy alapvetően terepen fogja használni ezeket a gumikat, a mintázata pedig erre amúgy tökéletesen alkalmas, akkor nincs miért lecserélje. Bár nem arra fejlesztették, de autópályán meg autóúton sem tilos ezeket használni, az oldalfalukon látható sebességindex határain belül. Szóval idegeskedésre oka nincs, az abroncsaival - szerintem - minden rendben van!

Üdv, Gumidoki