Mi lesz a használt gumi sorsa?

2023.08.05. 15:55

Tisztelt Gumidoktor!

Ma lecseréltettem egy céggel a 4 db elhasznált gumimat. Az árral, a minőséggel, a pontossággal, a gyorsasággal... egyszóval MINDENNEL elégedett voltam, de a végén egyvalamin nagyon megütköztem: a használt-koszos gumikat a megkérdezésem és minden előzetes információ nélkül bebaszták a csomagtartóba (szándékosan nem 'berakták'-ot írtam!), vagyis összekoszolták az autóm tiszta csomagtartóját (főleg élelmiszereket szoktam ott szállítani), az ott lévő dolgokat (dosszié, papír doboz) nem rakták előre az utastérbe, hanem összekoszolták-összegyűrték! Amikor meglepődve mondtam, hogy "Nekem nem kell a használt gumi, nincs rá szükségem!", akkor az volt a válasz, hogy "El köll vinni!" :-(

Természetesen ha ezt előre tudom, akkor nem itt cseréltetem le a gumijaimat! (kb. egy hónapja cseréltettük le a 4 használt gumit egy másik cégnél, de ott nem kellett elhoznunk a régi gumikat!)

Ez kb. olyan, mintha az olajcsere végén a kezembe nyomnák a használt olajat, hogy vigyem, ahova akarom! De a szerelőm összegyűjti egy hordóba és elviteti szakszerű ártalmatlanításra.

A gumisokra nincs ilyen szabály? Mert ha nincs, akkor hiába megy a papolás a levegő tisztaságáról, az ilyen elhozott gumik kb. 99%-át a hontalanok fogják télen elégetni... :-(

Kedves Levélíró!

Az eljárás, azaz, hogy kérdezés nélkül bedobták a kocsijába a gumikat, semmiképpen nem elfogadható, azt gondolom. A mai folyamatosan változó szabályzással egyébként nem csodálom, hogy a gumisak sem tudják, mi a helyes megoldás, az egyébként veszélyes hulladéknak minősülő használt, levetett gumik kezelésére. Van, aki elviteti az ügyféllel, van, aki simán átveszi, van, aki csak pénzért; sok variációval lehet találkozni. Ezért ha előre nem mondják, vagy nincs kiírva a műhelyben, tanácsos erre mindenképpen rákérdezni, hogy ne legyen meglepetés a végén!

Aztán talán majd egyszer lesz egy egységes, mindenki számára megnyugtató és elfogadható megoldás erre a kérdésre... :o/ Meglátjuk!

Üdv, Gumidoki