Előre vagy hátra rakjuk a régebbi abroncsot?

2023.10.19. 07:00

Üdvözlöm!

Érdeklődnék hogy 2 éve vettem egy új autót, új gumikkal, de most kaptam egy defektet a bal hátsó kerékre, amit nem tudtunk javítani. Új gumit vettünk helyette párban, de már későn eszméltem hogy az új gumikat az első tengelyre kell szerelni. Egyébként csak 4000 km-t futott az autó az eredeti gumikkal. Az a kérdésem hogy maradhat-e így, vagy átcseréljem az újat az első tengelyre?

Üdvözlettel: Zoli.

Kedves Zoli!

Pont, hogy nem hibázott! Ugyanis a laikusok által furcsállott általános szakmai ajánlás az, hogy a jobb állapotú abroncsok mindig a hátsó tengelyen legyenek, Ennek egyszerű magyarázata pedig az, hogy egy normál úrvezető sokkal jobban érzi és kontrollálja a kormánykeréken keresztül az első kerekek viselkedését, mint a hátsókét.

Nem mindenki, sőt a többség nem rallye-pilóta, hogy a hátsó tengely megcsúszására megfelelő módon és mértékben reagáljon. Míg az első kerekek a kormányszög nyitásával, vagy éppen zárásával viszonylag könnyedén kordában lehet tartani. Úgyhogy részemről maradhat ez a felállás. Persze a kiegyenlített kopás elérése érdekében néha érdemes a tengelyek között cserélgetni a kerekeket, de az már egy másik történet.

Üdv, Gumidoki