Létezik-e a mindenre jó gumi?

2024.05.18. 12:07

Tisztelt Gumidoki!

A segítségedet szeretném kérni. Adott egy Toyota Hilux a gyárilag szerelt 265/60 R18 abroncsokkal, melyek lassan csereérettek lesznek. Sajnos nem találtam olyan tesztet amely segítene a döntésben. Olyan abroncsokat keresek amelyeket tudok nyáron és télen is használni, valamint terepen is megállja a helyét. Az autó felhasználása igen sokrétű,  autópályától egészen a 20 cm mély sárig, esetenként hóig. Azért, hogy az élet ne legyen egyszerű sokszor szállítok vele nehéz terhet is. Létezhet a célnak megfelelő abroncs vagy a piac még nem készült fel olyan abroncs gyártásával ami igazán egy pickupra való lenne? Néhány adat a használatot illetően: évi futásteljesítmény 50 ezer km (ebből kb 20 ezer terep), összkerékhajtás csak ha kell, automata váltó.

Üdv Krisztián

Kedves Krisztián!

Talán a csodát vártad tőlem, de sajnos ezt én sem tudom prezentálni. :o) Ilyen abroncs ugyanis nem létezik, amely ennyire szélsőséges útviszonyoknak, ilyen széleskörű felhasználási módoknak megfeleljen, ráadásul az év minden szakában. Erre az éves futásteljesítményre és ezekre a körülményekre mindenképpen két szett abroncsot javasolok, egyet télre, egyet nyárra. Még így sem fedhető le egészen az általad leírt, változatos használat, mindenképpen kompromisszumokra lesz szükség.

Talán valami AT mintázat lenne a legmegfelelőbb, de ugye ami nagyon jó terepen, az veszettül hangos és gyorsan kopik autópályán, megfejelve mindezt némi plusz fogyasztással. Ami meg csendben, stabilan hozza a pályatempót, az pedig még összkerékhajtással együtt is könnyen elvérzik némi kis sárban... Nincs igazából tuti receptem a helyzetre.

Talán valamelyest tovább kéne finomítani a felhasználási módokat, melyik élvez prioritást, mi az, ami feláldozható... Így lehetne közelebb kerülni a megoldáshoz, ami - ahogy korábban is említettem - nagy eséllyel valamilyen AT mintázat lesz.

Tesztekben pedig a pickup méretű abroncsokat leginkább SUV-okon és az azokra jellemző felhasználási módokon vizsgálják, az igazi offroadra csak egy szűk rétegnek van igénye. Ilyen tematikus csoportokat viszont érdemes valós tapasztalatokért felkeresni a közösségi médiában.

Üdv, Gumidoki