Új gumi, új autó, mégis jobbra húz

2024.08.19. 12:00

Tisztelt Gumidoktor!

2023 decemberében vásároltam a vadonatúj L Astrámat. Átvétel előtt az általam vásárolt téli gumikat (új Goodyear UG 9) rakattam a gyári új alufelnikre. Most, 2024 tavaszán felkerültek az alufelnikre az autóhoz kapott új Michelin Energy Saver abroncsok. A gumicserét jó nevű, megbízható gumiszervizben csináltattam. A guminyomást ellenőriztem, gyári előírásnak megfelelően beállítottam.

Mégis azt tapasztalom, hogy az autó enyhén jobbra húz, illetve kb. 100 km/h sebességnél enyhe, alig észrevehető rezonancia tapasztalható a kormányon. A sebesség növelésével nem növekszik a rezonancia.

Kérdésem az, hogy mi lehet a probléma? A gumicserét megelőző 10 percben még nyíl egyenesen futott az autó, rezonancia nélkül.

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Levélíró!

A jelenség megjelenésének körülményei gyanússá teszik valóban, hogy a gumiabroncsok okozzák.

Egyszerű cserét javasolok első körben: a két első kereket meg kellene cserélni egymással, majd kipróbálni, mi történik. Ha ugyanúgy jobbra húz az autó, akkor mégsem az abroncsok a ludasak. Amennyiben viszont balra kezd húzni az autó, vagy épp megszűnik az elhúzás, akkor a kiinduláskor jobb első pozícióban lévő abroncs a gyanúsított.

Ha precízebben akar elmélyedni a dologban, akkor egy Hunter-gépes bevizsgálást ajánlok, ami szintén kimutatja, hogy melyik kerék a hibás és optimalizálással orvosolható-e a probléma, vagy csak cserével. Mindezt intézheti úgy, hogy - akár az Opelen keresztül - a gyártó Michelin-nek jelenti be a hibát a garancia keretein belül, ők meg majd a saját protokolljuk szerint fogják bevizsgálni a gumiszettet.

Üdv: Gumidoki