Van-e hatással a dísztárcsa a fékek hűtésére?

2024.09.22. 16:13

Tisztelt Gumidoki!

Egy fekete Renault Laguna MK3 Grandtourral közlekedek a mindennapokban, amit egy 2 literes dci motor hajt. Mivel nincs szép hangja, ezért próbálom mindig alacsony fordulaton használni és ezzel együtt a fogyasztáscsökkentésre törekedni minden esetben. Épp a minap hagytam el a bal első dísztárcsámat az M3-as bevezető szakaszán, egy kedves suzukis szólt át a szomszéd sávból, hogy lerepült az autóról menet közben.

Pótolni szeretném mindenképpen, viszont sajnos ugyanilyet nem találtam ami jelenleg rajta van, és ha már amúgy is kell vennem 4db újat, a kérdésem az volna, hogy befolyásol-e valamit a fékek hűtésén, valamint a fogyasztásbeli különbség lehet-e egyes darabok közt? Ha igen, kérem segítsen, milyet lenne érdemes választanom a rajta lévő 16"-os lemezfelnikhez?

Tisztelettel: Pásztor Marcell

Kedves Marcell!

Minél tagolatlanabb a kerék - és így a dísztárcsa - felülete, annál kevésbé kavarja meg a levegőt, ami kedvez a fogyasztásnak. Tehát ha ez a cél, akkor minél telibb, minta nélküli dísztárcsát kell választani. Jó példákat lát erre a mai modern villanyautóknál, ahol tökélyre fejlesztették az aerodinamikát a kerekek esetében is, de példaként említhetjük az aktuális F1 autók telikerekét is. A fékek hűtéséért pedig nem kell aggódnia ilyen vezetési stílussal, azt gondolom. ;)

Üdv, Gumidoki