Törött motor hitelre

2012.05.07. 13:43

Tisztelt Hiteldoktor!

Néhány éve vásároltam hitelre egy használt motort. A motort egyik kedves barátom összetörte. Utána elmaradtam részletekkel és a bank visszavette, illetve kérte, hogy vigyem vissza motort Győrbe. Kérésüknek eleget is tettem, már ami maradt belőle (a váz nagy része és a hátsó felfüggesztés). A bank néhány nap múlva hívott, hogy vigyem el tőlük, mert ezzel nem tudnak mit kezdeni, és ha nem viszem el, tárolási díjat számítanak fel. Kérésükre természetesen elvittem; adtak egy papírt, amelyben lemondanak a motorról mint fedezet. Jelenleg el szeretném adni a motor megmaradt részeit, ám a törzskönyvet nem kaptam meg. Kérdésem, hogy jelen helyzetben hogyan tudnám megszerezni a törzskönyvet, hogy eladhassam a motort?

Válaszát előre is köszönöm.

Maradok tisztelettel, Viktor

Kedves Viktor,

a megoldás kulcsa, hogy Ön azóta rendezte-e tartozását és mi áll abban a dokumentumban, amelyben a finanszírozó „lemondott a motorról, mint fedezetről”.
Ha nincs tartozás, a törzskönyvet a hitelszerződést lezáró papírokkal együtt kiadja Önnek a bank.
Ha Ön még nem rendezte a tartozást és a bank úgy ítéli meg, hogy a tartozást a roncs értékesítésével nem lehet érdemben csökkenteni, akkor a bank (1.) lemondhat a roncsról (erre utal az Ön által említett levél) és kiadhatja az okmányokat Önnek, de (2.) a bank az okmányok kiadásának feltételéül szabhatja azt is, hogy a teljes tartozást rendezni kell. Ha Ön talál érdemi vevőt a roncsra (azaz olyat, aki a bank értékesítési áránál magasabbat kínál), a roncsért fizetett vételár csökkentheti a tartozást is. Egyeztessen és törekedjen a bankkal közös megoldásra, amely lehet részletfizetés is.

Általános tanács, hogy fontoljuk meg, kinek engedjük át gépjárművünk kormányát – a finanszírozónál felmondási ok lehet, ha a hozzájárulása nélkül adjuk oda másnak a járművet, kötelezős vagy cascós kárigénynél pedig a biztosító vizsgálja a kizáró okokat (érvényes jogosítvány hiánya, bizonyos esetekben életkorhatár stb.).

Üdvözlettel

Hiteldoktor