2014.01.13. 15:31

Tisztelt Biztosításdoktor,

Külföldön (Lengyelországban) egy parkolóban hagytam az autómat fél órára. Mire visszaértem, a vele szemben parkoló autó kigyulladt (elektromos hiba miatt) és porig égett. Így járt még másik két autó is mellette. Az én autómnak csak az első lökhárítója olvadt meg. Tűzoltók és rendőrség kijöttek, de az eredetileg a tüzet okozó autó tulaja nem került elő, így a baleseti bejelentőt sem sikerült senkivel kitöltetni. Erre a rendőrök sem voltak hajlandóak. Ők később adtak egy pecsétes papírt, amire (lengyelül) felírták a tűzeset körülményeit + a tüzet okozó autó típusát és rendszámát (a tulaj egyéb adatait nem).

Kérdésem: van e esélyem valami módon a kártalanításra? Mivel az autóban kb 100e ft-os kár keletkezett, nem hiszem, hogy megérné ügyvédhez fordulni.

Válaszát előre is köszönöm: József

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a gépjármű amely az Ön gépkocsijában kárt okozott elektromos hiba miatt gyulladt ki, a leírásból nem derül ki,de gondolom külföldi gépjárműről van szó, ezért az országban hatályos gfb. törvényi rendelkezés alapján van lehetőség a kártérítés igénybevételére, amennyiben az elektromos hiba miatt bekövetkezett kigyulladás következtében bekövetkezett idegen gépjármű károsodására a vonatkozó biztosítási fedezet kiterjed. A káresemény bejelentésére a külföldi biztosító magyarországi levelezőpartnerénél van lehetősége, ezen illetékes biztosítótársaságról információt saját gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosítójától kérhet. Amennyiben rendelkezik casco biztosítási szerződéssel előzetesen ezen módozat terhére kérheti a káresemény rendezését, természetesen a szerződésben vállalt önrész mértékén felüli kifizetés lehetséges.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.