2010.06.23. 16:12

Szia Doki!

Van egy 400-wattos Magnat erősítőm, és ha feltekerem a hangerőt, akkor főleg este látszik hogy járó motornál villog a müszerfal-világításom. Lehet hogy kellene elé egy kondi?

Válaszod előre is köszönöm.

Üdv: Attila

Kedves Attila!

A bajt több dolog okozhatja. Természetesen elsőként végig kell nézned, hogy az akkumulátor környéke rendben van-e. Ellenőrizd az akkusaruk állapotát, a megfelelő kontaktust, valamint az akkumulátor negatívja és az autó karosszériája között lévő gyári kábel állapotát.

Feltételezem, hogy az erősítő pozitív tápkábele közvetlenül az akkumulátorra van kötve, míg a negatív pólus az erősítőnél, az autó kasztnijához. Öreg hiba, sokszor kifelejti a szerelő, hogy ilyen esetben az akkumulátor és a karosszéria között lévő testkábel vastagságát is meg kell növelni ugyanannyival, mint amekkora keresztmetszetű az erősítő pozitív kábele. Ha nem teszi, akkor az erősítő pozitívja tökéletes, de a negatív kör plusz terhelésként jelentkezik a gyári negatív kábelen, és szegény vékonyka gyári kábelnek kell ellátni energiával az autó elektromos rendszerét, no meg az erősítőt egyszerre.

A Te erősítőd dinamikus és nagy áramfelvételeket produkál, ezért lehet, hogy minden rendben van a kábelezéssel, a csatlakozásokkal, és valóban az akkumulátorod kapacitása kevés, vagy fajtája, illetve felépítése nem megfelelő. Az autókba gyárilag szerelt akkumulátor lomha, nem ilyen gyors, impulzusszerű, nagy energia leadásra tervezték.

Ekkor valóban jó megoldás lehet egy kondenzátor beépítése. A kondenzátor legyen minimum 1 farádos, és közvetlenül az erősítő mellé szereld, úgy, hogy a kábelei ne legyenek hosszabbak 40 cm-nél.

Vagy szóba jöhet az akkumulátor cseréje. Léteznek speciális akkumulátorok, amik jobban teljesítenek az olyan dinamikusan nagy áramot igénylő fogyasztókkal szemben, mint az erősítőd, de a csere előtt át kell gondolni alaposan, hiszen egy ilyen speciális akkumulátort megfelelően kell tölteni. Ha akkumulátor-csere mellett döntesz, vásárlás előtt kérd ki egy akkumulátoros, vagy autóhifi szakember véleményét a vásárolandó akku kapacitásáról, típusáról.

A hibakeresésben nagy segítség lehet egy szakműhely, ahol minden eszköz megvan a hiba feltárásához. Biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy mint nálunk, máshol sem kérnek pénzt a hiba megállapításáért, csak a kijavításáért. A kondenzátor megvásárlása előtt akár ki is próbálhatod, valóban javít-e a problémádon.