Zene fejegység nélkül

2011.02.26. 09:10

Tisztelt Kütyüdoktor!
30 éves Toyotámban szeretnék zenét hallgatni. Most van felújítás alatt az autó, de a gyári rádió helye jóval kisebb, mint a mostani fejegységek és
szerintem nem is mutatna túl jól egy mai fej egy ilyen autóban, nem szeretném a műszerfalat se bántani. Nem valami gigantikus hifi csodát
szeretnék csak utazás közben zenét hallgatni. Szeretném tudni van-e megoldás a problémámra. Elsőre az jutott eszembe, hogy egy külső lejátszót kéne valahogy csatlakoztatni (pl.: mp3 lejátszó vagy ilyesmi) de nem tudom hogyan lehet ezt megoldani.erősítő elég hozzá vagy más (is) kell? Ha van erre megoldás megköszönném a válaszod.

László

Sok veterán autó kesztyűtartójában rejtőzködik fejegység. Eldugod a rádiót, és infra távkapcsolóról kezeled. Ebben az esetben jó hangzást és egyszerű kezelhetőséget kapsz. Volt már rá példa, hogy a gyári fejegységet átalakítottuk és azon lehetett ki- és bekapcsolni a rejtett autórádiót, sőt a hangerőt is azon lehetett állítani.
A külső MP3 lejátszó is megoldható, de a kezelése nagyon kényelmetlen lesz. Kell egy kis erősítő, hogy megszólalhasson, ez normál esetben max.
10 000 Ft-os befektetés. Az erősítő bemenetére rákötöd a hordozható lejátszót és már szól is. Hátránya, hogy nehézkes a hangerő állítása és gondoskodni kell a lejátszó töltéséről. Sok esetben amint töltőre kapcsol a lejátszó földhurok alakul ki a töltő és a hangkimenet között és irdatlan zavar és fütyülés születik. Ezt nem mindig könnyű megtalálni és megoldani. Ilyet is csináltunk már, ez is működőképes gondolat. Ha megvan a gyári rádió és működik, akkor még FM adóval is csatolhatsz hozzá hordozható lejátszót. Az FM modul a lejátszód hangját elkeveri a rádió vételi sávjára és úgy szólal meg a zene, mint egy rádióadó. A hangminősége korlátozott ennek a megoldásnak, de nem vészes, valamint ebben az esetben is gondoskodnod kell a lejátszó töltéséről.
Nekem a rejtett autórádiós megoldás a legszimpatikusabb. Jó hangzás, kellemes szolgáltatások és stabil működés.
Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu