2011.04.13. 14:11

Tisztelt Kütyüdoktor!

Felcseperedő gyermekeimnek szeretnék valami megoldást, hogy menet közben mesefilmekkel elfoglalják magukat az autóban. Senki ne értse félre, mi szoktunk beszélgetni a gyerekekkel és nem a szájukat szeretném befogni. Jelenleg Budapesten lakunk, mert munkám így kívánja meg, alapvetően viszont Nyíregyháza az otthonunk és minden hétvégén irány haza. Az oda vissza út elég unalmas két kisgyereknek, ezért gondoltam, hogy egy időre elfoglalom őket valami mesével. Az autóm céges, így nem tehetek bele tetőmonitort és az elég drága is lenne, a fejtámlába nem szeretném, mert itt Pesten, az utcán parkolok, a beszíjazható lejátszó nem tetszik. Milyen megoldást tudsz javasolni, ami nem jár nagy átalakítással, azaz visszaalakítható, ha leadom az autót. Tudom, hogy áldoznom kell rá, de azért reális, megfizethető megoldásokat szeretnék.

Tisztelettel, kalilóránd

Mobil vagy fixen beépített? - ez lenne az első kérdésem.

Mobil megoldásként a fejtámla rögzítő pálcáira tudok ajánlani egy tartókonzolt, ami a két ülés közé stabilan betart egy monitort. Van olyan monitorunk, ami SD kártyáról vagy USB-ről játszik filmet, így megspóroljuk a DVD lejátszót és annak kábelezését. A tartókonzol illetve a monitor könnyen leszedhető, használaton kívül nem vonzza az érdeklődő szemeket az utcán. A működéshez csak egy tápfeszültséget kell bevezetékezni, azt is csak akkor, ha nem szeretnéd, hogy keresztbe lógjon a szivargyújtóig a vezeték. Előnye, hogy magaddal viheted akár szállodai szobába is, és ott is nézheted egy hálózati adapter segítségével (tartozék). A készülék analóg TV vevőt is tartalmaz, de azt csak állóhelyben érdemes használni.

Fixen beépíthető megoldásként egy a középső bokszra szerelhető lejátszót tudok ajánlani. Ez egy olyan monitor, amibe beleépítették a DVD lejátszót, de ez is tud SD kártyáról és USB-ről filmet játszani. A monitornak van két rögzítő karja, amit a középső boksz oldalához kell csavarozni. A szerkezet a két ülés közé nyílik és használaton kívül a boksz hátuljára lehajtható, hogy ne keltsen feltűnést. Mivel oldalra esnek a rögzítő csavarok, kiszerelés után az ülés eltakarja a helyüket, így maradandó nyom nélkül eltávolítható.

Míg az első megoldásnál a monitor beépített hangszóróján, vagy vezetékes fejhallgatóval hallgatható a hang, ebbe a készülékbe beépült egy infra adó, ami vezeték nélküli fejhallgatót szólaltat meg, illetve egy FM adó, aminek segítségével az autó gyári hangrendszerén is megszólalhat a film.

Ez utóbbi számomra tetszetősebb megoldás. Három színben kapható, fekete, bézs és szürke, így harmonizál az autó belső terével, gyári kinézetet kölcsönöz. Bekötése ennek is csak két vezeték.

Természetesen mindkét megoldás a filmen kívül játszik MP3-at és lehet rajta képeket is nézegetni, ha valakinek ehhez támad kedve.

Mindkét variációt meg tudjuk mutatni, illetve be tudjuk próbálni az autóba, ez nem kerül pénzbe, csak idődbe.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu