Indítózásnál törli a memóriát

2012.05.17. 10:47

Tisztelt Kütyüdoktor!

Vásároltam egy multimédiás fejegységet (használtan). Az a probléma vele, hogy indítózáskor (ha kikapcsolt állapotban van) törli a mentett rádióállomásokat. Ha bekapcsolt állapotban indítózok, akkor semmi gond. Mi lehet a gond? Hogyan érhetem el, hogy az indítózás ne zavarja meg a rádiót?

Köszönettel,
TTamás

Egyik lehetséges ok, hogy a rádiónak van egy állandó és egy kapcsolt árama. Az állandó áram őrzi a beállításokat, a kapcsolt áram figyeli a gyújtáskapcsolót, hogy amikor kiveszed a kulcsot kikapcsoljon a készülék. Ha ezt a két vezetéket összecseréled, minden kulcskivételnél lenullázza a memóriát. Sok autó indítózásnál elveszi ugyan ezt az áramot, így ez is elejtést okozhat.

A másik lehetőség, hogy indítózásnál olyan mértékben leesik az akkumulátor feszültsége (10 volt alá), hogy ettől butul a rádió. Ezt okozhatja az akkumulátor elöregedése, az önindító nagyobb áramfelvétele, ami szintén öregedéssel függ össze, vagy lehet egy átmeneti ellenállás, azaz kontakthiba is a rendszerben.

Elsőként ellenőrizd a bekötést, majd egy hagyományos analóg (deprez) műszerrel mérd meg a feszültséget indítózásnál. Lényeges, hogy ne új digitális műszer legyen, mert annak lomha a mintavételezése és egy rövid időpillanatot kell megjeleníteni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.