Swiftbe nem jó az ablakfűtés

2012.11.06. 12:19

Kedves Kütyüdoktor!

95-ös 1.3-as Swift, a hátsó ablakfűtés nem reagál és a visszajelzője sem ég. Először a biztosítékra gondoltam, de mind hibátlan. Lehetséges, hogy szálszakadás? Attól még szerintem égne a visszajelző. Tudna valami okosat? Előre is köszönöm a választ!

Szép napot! Márton

Kell egy egyszerű próbalámpa és mérni kell.
Kapcsold be az ablakfűtést.
Az autó könyvében benne van, hogy melyik biztosíték tartozik a fűtéshez, ezt ellenőrizd.
Pattintsd ki a kapcsolót és mérj rá, hogy eljut-e hozzá az áram és átengedi-e.
Mérj rá a fűtőszálak csatlakozójára. Ha nincs rajta feszültség, mozgasd meg az ajtó átvezetőt. Azt a kábelt, ami a karosszériából átvezet az ajtóba, általában ez a hibás.

A sok ajtónyitástól a kábel eltörik. Ki kell bontani és lecserélni a törött részt. Nem elég megforrasztani, mert a forrasztás merev kapcsolat, hamar eltörik újra, főleg télen, amikor a hidegtől merevebb a vezeték.

Szálszakadásra nem gondolnék, mert az, hogy egyszerre minden szál elszakad, az nem valószínű. Ha egy szál szakadt, attól még a többi fűtene. A szálszakadás egyébként könnyen javítható, kapható benzinkutakon is javítófesték. Ki kell ragasztani a szál melletti területet akár szigetelőszalaggal, majd ráfesteni a szakadt részre ezzel a speciális festékkel.

Ha a fűtőszálak csatlakozója tört le, ne használj csak speciális ragasztót, ez is kapható autósboltban, egyes benzinkutakon. Volt már példa, hogy pillanatragasztóval próbálták, de a ragasztónak más a hőtágulása és bármilyen hihetetlen eltöri a szélvédőt. Ezt szokták behibázni a visszapillantó visszaragasztásánál is.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu