Van-e értelme a nagyobb generátornak?

2013.01.17. 09:54

Üdvözlöm!

Vw polo classic, 1,4 benzines 1998-as évi autónak 90 Amperes a gyári generátora. Ismerősnek, ugyanez a motor csak Ibiza néven 70 Amperes generátorral van szerelve.

Viszont van ugyanilyen generátor mint ezek (Bosch), amely 120 Amperes. Van-e értelme a nagyobb teljesitményű generátornak? Köszönöm a választ!

Kedves kérdező!

Átlag felhasználó számára ez lényegtelen. Aki valami extrém dologra használja az autót, ami nagy áramigénnyel bír, annak nagyobb akkumulátor kell és ahhoz nagyobb generátor. Ilyen lehet példaként egy autómentő, egy műhelykocsi, ami sok elektromos készüléket üzemeltet, vagy egy hatalmas HiFi.

A nagyobb akkumulátor nagyobb generátort igényel, de igényli a töltőáramkörben lévő kábelek cseréjét is. Szóval bonyolult, és semmi szükség nincs rá átlagos felhasználásnál.

Ha normál módon használunk egy autót, akkor az autó fogyasztása kisebb, mint amennyit a generátor tölteni tud. Ez azt jelenti, hogy menet közben az autó energiaigényét nem az akkumulátor szolgáltatja, hanem a generátor, ezen felül még képes visszatölteni azt a veszteséget is, amit az indítózások és egyéb, álló motornál használt fogyasztók (riasztó, autórádió nyugalmi áramfelvétele) elhasználnak. Ha nagyobb generátort teszünk be, semmi nem történik, hiszen pluszt nem képes létrehozni, csak annyit tölt, amennyire szükség van.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu