Hideg fehér rendszámtábla világítás

2014.03.20. 12:34

LED izzókról érdeklődnél Önnél! Már egy ideje, főleg a prémium márkáknál bevezették a gyári, hideg fehér színhőmérsékletű rendszámtábla világítást. Nagyon tetszik ez a megoldás az "impozáns" kinézete miatt. Számtalan helyen árulnak már minden foglalathoz LED-es izzókat, rendszerint "E" jelzés nélkül! Még a nevesebb gyártók, legdrágább termékei is "off road" jelzéssel vannak ellátva! Ugye a Kresz szerint fehér fényűnek kell lennie a rendszám megvilágításának, de az is rendeletbe van foglalva, hogy annak a fehér fénynek milyen színhőmérsékletűnek kell lennie? Pl: elláthatom 5000-6000 Kelvin hőfokú fehér LED rendszám izzóval szabályosan az autómat a standard izzószálas (kb. 2800-3000K) izzó helyett, vagy ez teljesen szabálytalan!

Ha nem lehet, az új autókon miért szabályos?

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet

(4) A világító és a fényjelző berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzólámpát szabad használni.

Nem akarom az egész szabályt becsatolni, ha tovább olvassa, pontosan leírja az izzókra vonatkozóan, hogy milyen paramétereknek kell szerepelni rajta. Ha nem olyan az izzó, vagy nincs rajta felirat, illetve hiányos, az bizony szabálytalan. Azt, hogy egy vizsgán, vagy közúti ellenőrzés során a rendszámvilágítást mennyire kezelik szigorúan, nem tudom. Nem érzem, hogy hatalmas bűncselekmény lenne másra cserélni, hiszen megvilágítja a rendszámot és nem vakítja a közlekedés résztvevőit, nem okoz kárt, de szabály, az szabály.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu