DRL beszerelése meglévő lámpatestbe

2014.03.27. 09:31

T. Doki!

Sok olyan jármű van, ahol gyárilag valamelyik lámpatestbe szerelték a DRL-t. A kérdés az, hogy mennyire legális, ha ezt én teszem utólag, azaz beszerelek egy plusz fényforrást valahová? A névleges magasságok, távolságok stb. nyilván megvannak, pozícióra passzos lenne.

Léteznek olyan megoldások is, hogy pl. a halogén fényszóró 25% fényerővel a DRL. Ez mennyire van rendben a jogszabály betűje szerint?

Vagy pl. beáldoznám a ködlámpát, és azt kötném át DRL-nek (valami alkalmas LED-es izzóval vagy csak simán csökkentett fényerővel). Ez vajon mennyire OK jogszabályilag? Köszi előre is!

Tisztelettel: Tóth Endre

Az ötlet jónak és praktikusnak tűnik, de a lámpatest nem modifikálható. Ha valamit beleszerel, azzal változtat, a KÖHM, pedig egyértelműen fogalmaz, nem szabad.

A fényszóró fényerejének változtatásával nem érjük el ugyan azt a hatást. A tompított és a fényszóró igyekszik kikerülni a szemben jövő látóterét, de a DRL pont a szembejövő járművet célozza. Természetesen a reflektor elég intenzíven világít, de a cél nem elvakítani, hanem látszani.

A ködlámpa szintén a bevilágított tér miatt nem alkalmas, ahogy a tompított és a reflektor. A ködlámpa hivatalosan nem is használható csak ködben és lakott területen kívül, így komolyabb bonyodalomba is kerülhet egy ellenőrzés vagy vizsga során.

A DRL egy külön világítótest, amire szabályok vonatkoznak. A gyári megoldásokkal ne foglalkozzunk, az az autógyár dolga, ami utólagos, arra vannak kötelezettségek. Igyekeztem a weblapunkon a DRL menü alatt összeszedni minden ide vonatkozó szabályt. Ami annak megfelel, azt szabad, ami nem azt nem. Sajnos nem lehet kikerülni a DRL megvásárlását semmilyen megoldással és ennek az az oka, hogy a reflektor, a tompított, a ködlámpa és a DRL, más-más területet világít be a saját funkciójának megfelelően.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu