Állandóan kiég az izzó

2014.11.02. 20:12

Tisztelt Doktor Úr!

Mark II-es, Ford Mondeómban, szinte 1-1,5 havonta kiég a tompított izzó (H7). Próbáltam olcsóval, drágával, hagyományos fényűvel, emelt fényűvel is. Már teljesen tanácstalan vagyok, mit kellene megnéznem. Van esetleg valami ötlete?

Köszönöm szépen! István

Az izzó kiégését okozhatja a magasabb feszültség, a rezgés és egy kontakthiba. A magasabb feszültség könnyen ellenőrizhető. Egy feszültségmérővel, járó motornál, kicsit megemelt fordulatszámnál rá kell mérni az akkumulátorra. Ha a feszültség 14V-nál nagyobb, akkor gond van az autó töltésével, meg kell látogatni egy autóvillamossági szerelőt.

A másik ok a rezgés. Ha az izzó lötyög a helyén, akkor folyamatos mechanikus igénybevételnek tesszük ki az izzószálat, ami eltörik. A foglalat mindig pontosan, mozgás, rezgés nélkül kell illeszkedjen.

A harmadik a kontakthiba. Ha helytelen a csatlakozás, akkor az izzó kap, vagy nem kap feszültséget, mintha le-fel kapcsolgatnánk szegényt. Mivel az izzók élettartama kapcsolási számra van visszavetítve, ez okozhat gyors öregedést. Ezt a kapcsolgatást nem feltétlenül érzékeli szemünk, mert annál gyorsabban zajlik a folyamat. Ellenőrizni kell a csatlakozót, az érintkezés feszességét, megtisztítani (nem kaparni), szükség esetén cserélni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu